tisdag 21 september 2010

Hur svårt kan det vara med digital röstning?

Det som slår mig så här dagarna efter valet är hur lite själva val förfarandet har utvecklats. Vi har ett helt analogt system som gör att rösträkningen tar lång tid. När man dessutom hör att det finns röster som blir ogiltigförklarade för att folk på ett eller annat sätt gjort fel med papperslapparna som ska in i kuvert, tycker jag att det är hög tid att fixa ett nytt valsystem.

Det skulle inte vara någon svårighet att införa ett digitalt röstningssystem. Med det menar jag inte att folk ska kunna rösta över internet, då detta skulle kunna saboteras, men att man istället för kuvert och papperslappar har en digital terminal där man lägger sin röst. Som röstkort får man ett smartcard där namn och personnummer på den som ska rösta finns läsbart på själva kortet. På chippet finns inga personuppgifter, däremot uppgifter om vilka val som personen har rätt att deltaga i samt vilken valkrets som personen tillhör. När man kommer till vallokalen kontrolleras att rätt person röstar med rätt kort genom ID kontroll samt att själva kortet sätts i terminalen av val personalen (kortläsaren kan sitta på utsidan av terminalen). Personen som ska rösta gör detta genom en tryckkänslig skärm, och rösten registreras sedan i en central server i vallokalen. När röstlokalen stänger på kvällen kopplas alla lokala servrar upp mot en central server och för över resultatet en första gång. Sedan transporteras servrarna på ett säkert sätt till valmyndigheten där man kan kontrollera resultatet ytterligare en gång.

Med denna typ av system skulle det inte spela någon roll vart i landet som en röstande befinner sig (eller utomlands på en ambasad för den delen). Har man sitt röstkort (smartcard) kan rösten ändå registreras i rätt valkrets.

// MA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar